O nama

KUSTODA d.o.o. osnovana je 2017. godine. Bavimo se konzervacijom i restauracijom knjižne i arhivske građe čija su podloga  papir, koža, pergamena, platno i svila. Uglavnom se radi o knjigama, dokumentima, ispravama, novinama, albumima za fotografije ili pojedinačnim umjetninama kao što su: grafike, crteži, karte ili nacrti. Povremeno restauriramo i neke posebne predmete poput zaštitnih kutija neobičnih oblika, kožnih artefakata ili nacrta na paus papiru.

Restauratorski i konzervatorski poslovi objedinjuju široko područje znanja, vještina, spretnosti uz izniman trud i strpljivost da bi se dio povijesti uspio sačuvati, te bio na korist još dugi niz godina.

U Hrvatskoj se nalazi na stotine tisuća knjiga, iznimna količina arhivske građe i umjetnina na papiru koje su hrvatsko nacionalno blago i kulturna baština! Od posebne su važnosti stare i rijetke hrvatske knjige tiskane do 1850. godine koje ulaze u kategoriju Rara, no među knjigama koje su tiskane nakon 1850. godine također postoje brojna rijetka i vrijedna hrvatska izdanja.

Budući da se građa starija od 50 godina svrstava u arhivsko gradivo, ona kao takva zahtijeva da se o njoj skrbi, da se preventivno zaštiti te konzervira i restaurira. To je potrebno kako bi se ista zaštitila te da se njezin vijek trajanja konzervatorsko-restauratorskim postupcima produlji. Tijekom vremena papir, koža, pergamena i slični organski dijelovi knjižne i arhivske građe te metalne kopče i ukrasi bivaju izloženi različitim utjecajima kao što su atmosferske prilike i neprilike, nezadovoljavajući uvjeti temperature i vlage, nepravilno korištenje, prašina, nečistoće i neodgovarajuća pohrana. Zbog toga dolazi  do mehaničkih oštećenja, fizikalno-kemijskih degradacijskih procesa unutar strukture papira, bioloških oštećenja (insekti, plijesni i glodavci…) Pravilnim i pravovremenim djelovanjem veći dio možebitnog daljnjeg propadanja knjižne i arhivske građe moguće je usporiti ili sasvim zaustaviti.

U slučaju da imate građu koja je oštećena, djelomično uništena ili u stanju propadanja javite se! Ako želite i Vi možete učiniti nešto za buduće naraštaje kako bi i oni bili svjedoci minulih vremena i divili se knjigama, arhivskoj građi i umjetninama na papiru kao što to sada i mi činimo!
Stojimo Vam na usluzi, ne samo za konzervatorsko-restauratorske radove, već i za savjetovanje ako budete imali kakvih pitanja i nedoumica što učiniti…
Konzervatorsko restauratorske radove provodimo prema smjernicama konzervatorske struke i etike.
Koristimo isključivo vrhunske konzervatorske materijale koje nabavljamo od provjerenih proizvođača, te posjedujemo certifikate o njihovoj kvaliteti.
Svi konzervatorski i restauratorski postupci su reverzibilni.

Zaposlenici

Jelena Piasevoli Mikac, dipl.ing.kem.teh.
viši konzervator-restaurator – direktorica

Diplomirala sam na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu i stekla zvanje: diplomirani inženjer kemijske tehnologije.
Konzervacijom i restauracijom bavim se od 1997. godine. Radila sam u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju, kroz period od 13 i pol godina, a zatim sam do osnivanja tvrtke KUSTODA d.o.o. 7 godina radila kao freelancer. Kroz taj period sudjelovala sam na brojnim kongresima, radionicama i seminarima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Velimir Mikac, dipl.graf.ing.
konzervator-restaurator

Diplomirao sam na Grafičkom fakultetu i stekao zvanje: diplomirani inženjer grafičke tehnologije.
Konzervacijom i restauracijom bavim se od 2005. godine. Radio sam u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Hrvatskom restauratorskom zavodu, većinom u svojstvu knjigoveže. Od 2009. godine radim kao freelancer. Sudjelovao sam na brojnim radionicama i seminarima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Martina Petriček,
restauratorski tehničar

U životu sam se uvijek bavila nekim oblikom primijenjene umjetnosti, no uvezivanje knjiga oduvijek je bila je moja velika želja. U početku sam sama tražila izvore i literaturu….i u jednom trenu našla sam se u tvrtki KUSTODA, a sve ostalo je povijest.